Als bedrijf en ondernemer sta je voor de keuze om de schoonmaak uit te besteden of zelf te doen. Maar wat brengt het eigen beheer van de schoonmaak met zich mee? En wat moet je op letten bij het selecteren van een schoonmaakbedrijf. Dit artikel van Schoonmakerzoeken.nl geeft antwoorden op jouw vragen.

 

Het uitbesteden of zelf doen van de schoonmaak hebben beiden hun voor als nadelen. Als je geen schoonmaakbedrijf in dienst neemt heb je niet te maken met overheadkosten en de winst/risico. Met het uurtarief kan dit al schelen tot 15%. Als je ervoor kiest om de schoonmaak uit te besteden, dan kun je weer volledig richten op de core business van het bedrijf. Het scheelt je dan immers tijd en aandacht, maar ook geld. Indien je zelf investeert als bedrijf zijnde in de schoonmaak, maar niet tijd inplant voor aansturing, komt dit de kwaliteit en efficiƫntie niet ten goede. Een eigen dienst blijkt daarom veel duurder in de praktijk. Bij het schoonmaakbedrijf maak je maximaal gebruik van de kennis en ervaring. Wat daarnaast ook een interessant gegeven is, is bij ziekte of vakantieverlof. De werkzaamheden gaan dan gewoon door. Om deze keuze weloverwogen te nemen, zul je als bedrijf zijnde je eigen voor en nadelen op een rijtje moeten zetten.

 

Schoonmaken is makkelijk?

Je zult denken dat schoonmaken makkelijk is, maar het is net als elk ander beroep een apart vak. Er komt veel meer bij kijken. Denk aan welke werkprogramma’s bij het pand passen, de methoden en welke materialen en middelen nodig zijn. Schoonmakers moeten goed kunnen schoonmaken, maar ook kunnen communiceren, de juiste technieken gebruiken en zo efficiĆ«nt mogelijk te werk gaan.

Kosten van een schoonmaakbedrijf

Je wilt als bedrijf zo weinig mogelijk kosten maken. Als je zelf de schoonmaakwerkzaamheden op je neemt als bedrijf, vergeet dan niet de kosten voor materiaal, middelen, kleding en bij vervanging door ziekte en verlof. Als je een schoonmaakbedrijf inschakelt, zal de prijs wel meevallen vergeleken met het zelf te doen. De hoogte van die prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters en de opvulling van de ruimtes. Zonder deze informatie kan geen indicatie gegeven worden hoeveel de kosten zullen bedragen.

 

Kwaliteitsmeetsysteem

Bij het zoeken van een schoonmaakbedrijf zul je de keus hebben uit meer dan 6.000 schoonmaakbedrijven. Hier kan onderscheid gemaakt worden tussen landelijke, regionale en lokale schoonmaakbedrijven. Je wilt dat er goed wordt schoongemaakt. Maar dit is de valkuil. Want hoe meet je dit? Hier moet objectief naar gekeken worden en hiervoor heeft de Vereniging Schoonmaak Research een technisch kwaliteitssysteem ingevuld. Dit werkt op basis van steekproeven en kan veel onduidelijk wegnemen.

 

Uiteindelijk bepaal je zelf of je een schoonmaakbedrijf ingeschakeld of niet. Weet dus goed wat de voor en nadelen van beide kanten zijn en maak hierop de keuze.