Een schoorsteen schoonmaken is een jaarlijkse terugkerende klus. Waarom moet je eigenlijk je schoorsteen schoonmaken? Dat heeft te maken met de onverbrande deeltjes die bij het stoken in het rokkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige en brandbare laag. Wanneer je dan de kachel aansteekt kan het zomaar zijn dat deze laag in brand vliegt. Het gevolg: een schoorsteenbrand. Daarom is het goed om jaarlijks de schoorsteen schoon te maken. 

Jaarlijkse schoorsteen vegen

Een schoorsteenbrand komt jaarlijks vaak voor, en de meest voorkomende reden is een vuile schoorsteen. Met jaarlijks schoorsteenvegen voorkom je veel ellende. Maar dat niet alleen. Het onderhoud van een schoorsteen is goed voor de veiligheid. In een goed onderhouden schoorsteen is de kans op een schouwbrand veel kleiner. Een ander veiligheidsaspect is dat er in een goed geveegde schoorsteen geen koolmonoxide kan ontstaan. Bovendien verbruikt een schone schoorsteen minder energie. Dit is gunstig voor jouw energierekening en voor het milieu. Wanneer je de open haard of kachel als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Stook je regelmatig, bijvoorbeeld om dat je de kachel als hoofdverwarming gebruikt, dan is het verstandig om het kanaal vaker schoon te maken.

Huur een schoorsteenveger in
Het schoonmaken van een schoorsteen kan je zelf doen, maar het kan soms ook handig zijn om een professional in te huren. In sommige gevallen is het verplicht om de schoorsteen te laten reinigen door een professional. Daarnaast kan het soms ook veiliger zijn. Een professionele schoorsteenveger weet welke aanpak het beste is en zorgt voor een optimaal resultaat zodat alles in orde komt. Daarnaast is het beter vanuit verzekeringsoogpunt. Je hoeft dan misschien wettelijk de schoorsteen niet te vegen, maar mogelijk heeft de verzekeraar dit wel in het contract opgenomen. Het kan zelfs zo zijn dat de verzekeraar korting geeft wanneer je uit eigen beweging voor reiniging zorgt. Laat dit dan wel door de erkende schouwveger doen en kies voor een schoorsteenveger uit de buurt.

Tips voor veilig en duurzaam stoken

Voorkomen is beter dan genezen. Je kan zelf ook ervoor zorgen dat je schoorsteen veilig en schoon blijft. Zorg ervoor dat je met droog hout stookt. Vochtig hout verbranden kost meer energie en zorgt ook voor meer roet in het kanaal. Nat hout brandt slecht. Daardoor krijg je veel rookontwikkeling en bijgevolg veel roet. Ook de manier van een houtkachel aanmaken telt. Neem je tijd en leg de dikke blokken hout pas op het vuur wanneer het goed brandt. Zorg daarnaast altijd ervoor dat je het vuur goed dooft, en strooi wat zand in het vuur. Zo geniet je langer van een schone schoorsteen.