Wanneer je een eigen huis is, wil je er natuurlijk alles aan doen om grote rampen te voorkomen. Daarom hang je rookmelders op, zorg je ervoor dat je koolmonoxide detectoren ophangt en dat je vluchtwegen vrij zijn. Heb jij ook een open haard? Dan is het heel belangrijk om regelmatig je schoorsteen te laten vegen. Veel mensen onderschatten de risico’s die een vieze schoorsteen met zich meebrengt. Wij laten je daarom niet alleen zien wat deze risico’s zijn, maar we laten je ook zien wat je kunt doen om te zorgen dat je dit risico uitbant. Je zult zien dat je maar weinig hoeft te doen om te voorkomen dat je een schoorsteenbrand krijgt. 

 

Welk risico brengt een schoorsteen met zich mee? 

Wanneer je hout verbrandt in je open haard, dan komen daar allerlei schadelijke stoffen bij vrij. Deze stoffen hechten zich aan de binnenkant van je schoorsteen. Daardoor ontstaat een groot risico. Deze stoffen zijn namelijk licht ontvlambaar en wanneer de vlam in je schoorsteen slaat, is de kans levensgroot aanwezig dat je schoorsteen ook vlam vat. Vandaar dat een schone schoorsteen belangrijk is. Vergeet niet je schoorsteen te vegen want dit is heel belangrijk wanneer je geen brand wilt krijgen. Het is namelijk ook nog eens zo dat er van buitenaf ook allerlei troep in je schoorsteen kan vallen. Denk hierbij aan veertjes van vogels, takken van vogelnesten en droge bladeren. Al deze dingen bij elkaar kunnen een heel licht ontvlambare mix vormen en dus is het belangrijk om je schoorsteen zo schoon mogelijk te houden. 

 

Hoe maak je je pijp goed schoon? 

We weten nu dat je je schoorsteen bij tijd en wijle schoon moet maken. De vraag is echter hoe? Door dit uit te besteden aan de specialist. Je kunt jaarlijks schoorsteenveger via Univé regelen. Het enige wat je hoeft te doen, is een Veilig Wonen verzekering af te sluiten. Voor een lage premie per maand, komt er eens per jaar een schoorsteenveger bij je langs om je pijp te reinigen. Jij hoeft enkel te zorgen dat de schoorsteenveger binnen kan komen. Verder hoef jij niets te doen. Zelfs het plannen van een afspraak wordt door je schoorsteenveger geregeld. Zo weet je zeker dat de jaarlijkse veegbeurt niet overgeslagen wordt en dat jouw schoorsteen het onderhoud krijgt dat het nodig heeft. Kijk even op de site voor meer info over deze handige verzekering. 

 

De staat van je schoorsteen goed bijhouden

Wanneer je een verzekering van Univé neemt om het schoorsteenvegen uit te besteden, dan kun je er ook zeker van zijn dat gebreken aan de schoorsteen vroegtijdig zullen worden gevonden. De schoorsteenveger kan je schoorsteen niet maken, maar je wel gelijk laten weten dat er onderhoud nodig is. Mocht het zijn dat er scheuren in je schoorsteen ontstaan, dan worden deze dus altijd vroeg opgemerkt waardoor je snel in actie kunt komen. Daardoor blijven de kosten vaak beperkt en dat is altijd mooi meegenomen. Kijk daarom op de site van Univé om meer te lezen over deze verzekering.